בני הזוג לאבינג : ציון דרך היסטורי

9707

לא מזמן נלחמה האנושות נגד האיסור של נישואין בין 'גזעים' – תזכורת.

בשנת 1958, בעשרים מדינות בארה"ב עדיין שררו חוקים נגד נישואי תערובת. באותה שנה נעצרו מילדרד וריצ'ארד לאבינג – היא שחורה למחצה ואינדיאנית למחצה, הוא לבן – על שמיסדו את אהבתם במדינת וירג'יניה. השופט שדן בעניינם קבע שיגורשו לאלתר אל מחוץ לגבולות המדינה בה נולדו (ולא – ייאסרו), אך בני הזוג לאבינג החליטו להילחם על זכויותיהם. הם פנו לשני עורכי דין מתחילים אך מבריקים, ויחד איתם שינו את פני ההיסטוריה: לאחר מאבק בן תשע שנים, פסק בית המשפט העליון כי החוקים נגד נישואי תערובת נוגדים את החוקה. מעבר לחשיבות הסיפור בתולדות המאבק למימוש זכויות האדם, מוצגת אהבתם הפשוטה וקורעת הלב של בני הזוג, כפי שהיא משתקפת בחומרי הארכיון הרבים.

loving family 4

ריצ'ארד לאבינג ומילדרד ג'טר היו זוג צעירים מעיירה קטנה במדינת וירג'יניה בארצות הברית, שהכירו זה את זו מגיל צעיר. בחודש יוני 1958, כאשר נודע לשניים כי מילדרד הרתה, הם החליטו לבוא בברית הנישואין. לרוע מזלם, ריצ'ארד היה לבן ומילדרד הייתה שחורה ובמדינת וירג'יניה היה בתוקף "חוק הטהרה הגזעית" משנת 1924, שלפיו נישואי תערובת בין לבנים ו"צבעוניים" מהווים עבירה פלילית. בשל כך, נסעו השניים לוושינגטון הבירה ונישאו בה.

כאשר חזרו כזוג נשוי לווירג'יניה הקימו השניים בית משותף וציפו להרחבה הצפויה של משפחתם. לילה אחד, כחמישה שבועות לאחר מכן, פשטו שוטרי משרד השריף המקומי על בית משפחת לאבינג, פרצו לחדר השינה, וכשהם מאירים בפנסים לתוך עיניהם של הזוג המבוהל, שאלו את ריצ'ארד "מה אתה עושה במיטה עם הגברת הזאת?" ריצ'ארד מיהר להראות לשריף ולעוזריו את תעודת הנישואין מוושינגטון, שהייתה תלויה על הקיר, אך השריף אמר לו "הדבר הזה לא שווה כאן כלום" ( עידן בריר, וואלה , 2011) . 

חוק הטהרה הגזעית של וירג'יניה

השניים הושמו מיידית במעצר והועמדו למשפט בעוון עבירה על חוק הטהרה הגזעית של וירג'יניה, גם אם הזוג נישא מחוץ לתחומי המדינה בשביל לחמוק מסמכותה השיפוטית בעניין זה. בני הזוג הודו ב"אשמה" בפני בית המשפט, הורשעו בראשית ינואר 1959 וגזר דינם היה מאסר בן שנה אחת. השופט שדן בתיק שלהם אמר בדיון: "האל ברא את הגזעים הלבן, השחור, הצהוב, המאלאי והאדום והניח אותם ביבשות שונות. אין להתערב ברצונו ועל כן אין שום סיבה לנישואין שכאלה. העובדה שהוא הפריד את הגזעים מלמדת אותנו שהוא לא רצה שהם יתערבבו". למרות זאת, קבע השופט כי פסק הדין יושהה לתקופה של 25 שנה בתנאי שבני הזוג יעזבו את מדינת וירג'יניה.

09 Jan 1965, Washington, DC, USA --- Mr. and Mrs. Richard Perry Loving, an interracial couple, fight Virginia's law against interracial marriages. --- Image by © Bettmann/CORBIS

09 Jan 1965, Washington, DC, USA — Mr. and Mrs. Richard Perry Loving, an interracial couple, fight Virginia's law against interracial marriages. — Image by © Bettmann/CORBIS

השניים עזבו מכורח פסק הדין את ביתם בווירג'יניה ועקרו הרחק ממשפחתם, אלא שהאפליה הגזענית שבה נתקלו בבואם לשכור בית בוושינגטון כמו גם הניתוק שנכפה עליהם מבני משפחתם שהמשיכו להתגורר בווירג'יניה, העיקו עליהם. במצוקתה, פנתה מילדרד לתובע הכללי רוברט פ' קנדי, שהעביר את הפנייה לאיגוד האמריקאי לחירויות אזרחיות (ACLU), אשר ביקש לייצג את הזוג בעתירתו נגד מדינת וירג'יניה בפני בית המשפט העליון. לאחר שמונה שנים של עיכובים ביורוקרטיים, הגיע התיק לבסוף, בשנת 1967, לדיון בפני בית המשפט העליון, שפסק פה אחד פסיקה תקדימית חשובה מאין כמוה, שבה

פסל את חוק הטהרה הגזעית של וירג'יניה וקבע כי הוא מנוגד לחוקה האמריקנית. עוד קבע בית המשפט לראשונה שהחוקים האוסרים נישואי תערובת בכל מדינות ארצות הברית, יאבדו לאלתר את תוקפם. בית המשפט העניק בכך, אמנם, גושפנקא חוקית תקדימית לנישואין בין-גזעיים בארצות הברית, אך הדרך מחוק תקדימי שכזה לקבלה חברתית של נישואי תערובת הייתה ארוכה, ובשנים הראשונות רק זוגות מעורבים מעטים בחרו לנצל את התקדים המשפטי ולהינשא.

לאחר שזכו בפסיקה התקדימית, שבו בני הזוג שעשה היסטוריה, יחד עם שלושת ילדיהם המשותפים לבית המשפחה בווירג'יניה, ועם שובם, צוטט ריצ'ארד בעיתונות כאומר: "זו הפעם הראשונה שבה אני יכול לשים את ידי על כתפה של מילדרד ולקרוא לה 'אשתי'". אגב, האושר בו זכה הזוג לא האריך ימים, שכן רק שמונה שנים מאוחר יותר, בשנת 1975, נהרג ריצ'ארד בתאונת דרכים קשה, שבה גם איבדה מילדרד את אחת מעיניה ( " ( עידן בריר, וואלה , 2011) . 

אחרי 48 שנים ,  ' Loving v. Virginia' 48 Years Later – Mic

מאז שינוי החקיקה לפני 48 שנים הנה כתבה המתארת עשרות מקרים של נישואים גזעיים בארה"ב

בארה"ב יש יותר נישואים בין-גזעיים היום (7%) מאשר בשנות ה- 70 (2%), אבל להיקפים כמו ברזיל לא נגיע בעשורים הבאים , אולי בעוד 100 שנים.  מבין הנישואים הבין -גזעיים בארה"ב היקף הנישואים בין נשים מדרום-מזרח אסיה וגברים לבנים הוא הגבוה ביותר והוא צפוי לגדול בעשור הקרוב .אגב, לא מעט מהנישואים בין נשים ממוצא אסייתי ואמריקאיים הוא עם גברים יהודיים. כמו בצילום כאן למטה .

 

noah levininterracial31
48 years later 1

.
48 years later 2

 מקורות המידע

חתונות שהיוו אבן דרך בהיסטוריה של החברה האנושית – וואלה! חדשות

נישואי תערובת מפורסמים

Loving v. Virginia – Wikipedia, the free encyclopedia

'Loving v. Virginia' 48 Years Later – Mic

 Racial and Ethnic Intermarriage in the United States

A Jewish-Asian Couple’s Union Leads to a Scholarly Interest in Intermarriage

 

3
· · ·

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *